fredag den 14. juni 2019

Sommer i Sisimiut.


Kære gode venner og dejlige familie.

Så er der atter gået to uger, siden I sidst hørte fra os. Tiden iler afsted her i Sisimiut. Det er en spændende tid for os, hvor vi tænker meget på at få færdiggjort projekter, ryddet op og med vemod tænker på, at vores Grønlandseventyr snart er slut. Vi tænker også godt om at skulle tilbage til Aarhus til vores børn, børnebørn og venner. Det glæder vi os til.

På vej til Kællingehætten med Sisimiut i baggrunden.

Vi har haft en fantastisk måned med masser af sol her i Sisimiut, først i går kom skyerne, som fortsat hænger over byen i dag. Vi har fået de første vandrere fra Kangerlussuaq, som har nydt et varmt bad, en god seng og en portion god husmandskost her på Sømandshjemmet. Også en løber fra Italien kom en dag. Han havde løbet Arctic Trail (160 km) på 48 timer. Han så noget træt ud. Han sad i cafeteriet en morgen med bare, ømme tæer og nød en god morgenmadsbuffet. Det havde været en stor oplevelse for ham at løbe turen. Nu er vablerne helede, og manden er taget med fly videre ud i eventyret. Og så er vores franske ven fra Tahiti kommet tilbage. Han sejlede hertil for to år siden. Planen var, at han skulle sejle gennem Nordvestpassagen. Desværre lod det sig ikke gøre, og hans båd blev her. Nu har han boet på Sømandshjemmet i 14 dage og har forsøgt at sælge båden, det er lykkedes at leje båden ud til en videnskabelig ekspedition. Han vil komme tilbage om et år og sejle tværs over det store hav til Canada. Han har plads til 4 tons brændstof ombord. Han vil få båden på en lastvogn derovre og kørt den over på den anden side til Stillehavet. I må tage godt imod ham her om et år, Sofie og Magnus 😊.

Forsyningsskibet Mary og ekspeditionsskibet Lauge Koch set fra Teleøen.

I sidste uge havde vi besøg af Marie og Lars. Marie har været min kaffekollega gennem 15 år. Tak fordi også I tog turen hertil og med egne øjne så det, som er vores hverdag. Vi har nydt så meget at kunne tage jer med til kaffemikker og vise jer den grønlandske tradition. Det blev både 60års fødselsdag og to barnedåbs-kaffemikker. Vi nåede også ture til Hundebyen og Teleøen, og så måtte vores gæster også ud på egne ben.

Jytte og Marie v. Vandsøen i baglandet.

Marie og Lars samt Gerhard og Ingrid tager til Ilulissat med Sarfaq Ittuk.

Vores flagstang tabte sin knop for et halvårs tid siden. Nu har vi ventet på, at sneen skulle forsvinde, så vi kunne få væltet flagstangen og sat ny knop på. Det viste sig, at der ikke var vippebeslag på flagstangen, så vi måtte have hjælp fra BJ til at få lagt flagstangen ned. BJ tog flagstangen med hjem, satte ny knop og vippebeslag på, og flagstangen med knop er nu på plads igen.

D. 5. juni var der valg i Danmark. Her skulle vi stemme om de grønlandske kandidater til folketinget. I år var det på Kommunen, det foregik. Vi håber, det er de rigtige, vi har stemt på 😉. Valgstedet på Kommunen havde bestilt spareribs, ovnkartofler og BBQsovs til om aftenen herfra Sømandshjemmet, hvor de skulle tælle stemmer op. Preben kørte maden op backstage. Dejligt, når vi føler, vi gør en forskel for nogle.. Alt kan stort set lade sig gøre fra vores side. Selv spiste vi som altid på en valgaften rejemadder.

Fra vores tur til Kællingehætten.


Vi har også over en længere periode skullet levere få stykker smørrebrød til én af skolerne i byen. Det blev Grønlands dyreste smørrebrød, idet vi tager 100 kr. pr. kørsel udover smørrebrødenes pris.

Konfirmationerne i byen fylder altid meget, idet de strækker sig over en lang periode. De første er i maj, så følger flere i løbet af juni, og de sidste er første weekend i juli til ære for de gæster, som skal komme fra Danmark. Hver konfirmation strækker sig over to dage i kirken. De lokale kalder dagene for den korte og den lange konfirmation. Til den korte har konfirmanden flot nyt tøj på, og til den lange har de nationaldragter på. Mange af vores medarbejdere har haft børn eller børnebørn, som skulle konfirmeres, så mange medarbejdere har på nuværende tidspunkt brugt deres ferie. Vi var inviteret med til en medarbejders datters konfirmation. Det var en stor oplevelse at se deres traditioner. Konfirmanden skulle efter middagen danse en dans med sin far, hvor ikke et øje var tørt. Herefter kastede bedsteforældrene en masse mønter mod konfirmanden, men det var ikke hende, der skulle samle pengene op, det var gæsterne. Vi sad heldigvis sammen med Heidi og Jeppe, som kunne fortælle os om traditionerne, så vi var forberedte. Til slut blev der fyret et stort batteri af. Der er jo lyst døgnet rundt, så vi kunne ikke se så meget til stor ærgrelse for nogle 😊. Det var en oplevelse at være med til.

Fra Kællingehætten.


Som vi skrev sidst, har vi ikke fået vores bil endnu. Det betyder også, at vi ikke selv kan hente vores forsyningsvarer på havnen. I stedet må vi leje Blue Water til levering. De kører for så mange, og vi kan ikke bestemme, hvornår de kommer med vores varer. Vi har sagt til dem, at det vil passe os bedst at få varerne så tidligt på dagen som muligt, hvor flest er på arbejde, og ikke efter kl. 14. Det er lykkedes indtil videre. Vi har fået det hele kørt til porten kl. 13.50. Men når alle ledige hænder giver en hånd, tager det ikke lang tid at få sat varerne på plads. Det bliver godt for Sømandshjemmet at få den nye bil, så vi selv kan planlægge tidspunktet for levering. Også sodavandene bliver leveret. Cigaretterne kan vi trods alt have i den gamle Toyota.

Gerhard har ordnet vores cykler.

Vi har nydt at ha en handyman i huset.

Fiskerne på bænken på havnen læser bladet Malik og drikker kaffe tirsdag formiddag.

Måske byens mindste hus, som vi har udsigt til fra lejligheden. 

I lørdags havde to af vores tidligere medarbejdere barnedåb med deres børn. Vi blev inviteret med til begges kaffemikker. Vi ville også gerne have været med i kirken, men pga. sygdom blandt medarbejderne, kunne det ikke lade sig gøre. Det var gode oplevelser at være med til kaffemikkerne i de to hjem. Det var store kaffemikker både med varme middagsretter og store kageborde. Børnene var også søde😊. Vi synes altid, at det er noget særligt at få lov til at komme ind i vores Grønlandske medarbejderes hjem. Det er altid sjovt at se, hvem der er inviteret, og hvem de er i familie med. Nogen gange falder der et par brikker på plads for os.


Der har været store oprydningsdage i Sisimiut. Vi har også ryddet op! Sidste søndag gik en hel flok i området nedenfor Sømandshjemmet. Vi sagde til dem, at de skulle komme ind og få en kop kaffe og et glas saft, når de trængte til det. Det var jo varmt. De kom alle: 4 voksne og en sværm af børn. Det var en god forretning. De købte alle frokost fra vores buffet. Det har pyntet i byen, at der er blevet ryddet op. Gamle juletræer, dæk, flamingo, og hvad der ellers kan flyde i naturen. Nu er det hele hentet af kommunen.

Søndag aften fik vi følge af Hvalen Valborg langs Kystruten. Vi havde siddet længe på vores Hemmelige Bænk og snakket om løst og fast og tænkt gode tanker om vores liv her og i Aarhus. Pludselig så vi blåst fra en hval. Og hvalen kom ind til kysten, og den kom meget tæt på os. Det var dejligt. Vi har trængt til at se en hval. Det var for os årets første hval. Det blev ikke den sidste.

Hvalen Valborg.

Mandag tog vi op på Kælligehætten. Vi cyklede ud til bunden af fjeldet og startede opstigningen i bagende sol. Det var som altid en fantastisk flot tur. Stille vejr. På toppen delte vi en sandwich og nød den storslåede natur. I Amerloq Fjorden var der 10-15 hvaler. Helt fantastisk. Den ene hvals blåst afløste den andens. Èn af hvalerne kom ganske tæt på kysten, men der var langt ned. Kællingehætten er ca. 784 moh. Der var også en del myg på turen, men pyt.

Fra toppen af Kællingehætten.



Vi har lige købt paraplyer til Sømandshjemmet med vores logo på. De er blå og så fine. Og de kom på det helt rigtige tidspunkt. Felix-rejser kom i går, 24 søde mennesker. De har desværre taget regn med til Sisimiut, så da de skulle på tur i dag, kunne vi tilbyde dem at låne paraplyer. Man kan også købe én, hvis man vil. 

De nye paraplyer tages i brug.

Vi har også købt andre ting til salg: Magneter og postkort. Alle med motiver, hvor Preben er fotografen. Og så har vi købt små pilleæsker til Jubilæet. Motivet på æsken er et foto af Sømandshjemmet, hvor der står 50års jubilæum på. Vi glæder os til at lægge en æske ud på vores hotelværelser i ugen op til jubilæet.

Der er mange forberedelser til jubilæet, men vi glæder os til at holde fest. Desværre har Lars Olsen solgt sin pølsebod til Nuuk, men vi kan heldigvis låne Lions pølsebod, hvis vi gør den ren efter brug 😊. Vi har bestilt et hav af pølser, brød og tilbehør.

Vi har det godt. Vi er fortsat udfordret af sygdom og andet fravær. Vores volontører er også ramte. I går havde vi den sidste samling med vores sidste hold. Vi spiste pizzaer sammen i lejligheden og hyggede os med den sidste volontørsamling med dette hold. Martha og Søren tager til DK næste torsdag og skal hjem og giftes d. 13. juli. 

Volontøraften med det sidste hold volontører. Pizza og alkoholfri cider nydes.

I morgen skal vi tage imod Thomas, som har været i Nuuk nogle måneder. Håber han bliver glad for at være her. De næste volontører kommer først d. 10. juli, så vi får nogle uger nu, hvor vi kommer til at mangle en volontør. Vi skal nok få det til at hænge sammen, det er lykkedes indtil nu.

Vi håber, I alle har det godt. Det har vi. Vi nyder, at solen ikke går ned; det, vi ikke når om dagen, kan vi nå senere. Vi har ikke brug for så meget søvn om sommeren. Lyset giver energi.


Mange kærlige hilsener og gode tanker til jer alle.

Fra Preben og Jytte.



1 kommentar:

  1. Donna Burkley
    Min dybe taknemmelighed går til Dr. Egwali, et stavebind, der blev fundet efterligningsværdig, da han hjalp med at stabilisere mit brudte ægteskab. Min intimitet har ændret sig bedre, siden forbøn for den bedste heks, dr. Mor, natur sendte mig. På et tidspunkt troede jeg, at det hele var overstået, og der kom dr. Egwali, til et punkt, hvor jeg var skeptisk over for det på grund af mine utallige møder med et par tryllekunstnere og hjemmesider for at hjælpe med at få min mand tilbage, efter at han forlod ham for at vælge en dame over hans kærlige familie med ringe eller ingen succes, måtte jeg være positiv med det i tankerne, at der skulle være et pålideligt sted at hjælpe med at vildre min grimme situation, så jeg snuble over Dr. Egwalis artikel, og siden mødet har det været en utrolig oplevelse for mig og for barnet. Jeg bestilte kærlighedsbesværgelsen og fulgte behørige procedurer som instrueret af stavekasterne, og resten var absolut magisk nogle få dage efter at han kom hjem til os sikkert efter at have været væk et stykke tid og var fuld af kærlighed. Vi er siden blevet gift igen og lever smukt som en stor lykkelig familie. Jeg er nu en sand troende tak så meget Dr. Egwali. Du kan komme igennem til ham med et hvilket som helst af disse medier, der vedrører dine intime problemer, og jeg vil vædde på, at du vil være glad for, at du gjorde det !!
    E-mail: dregwalispellbinder@gmail.com
    Whatsapp: +2348122948392

    SvarSlet