lørdag den 20. april 2019

Glædelig Påske.


Kære alle.

På Sømandshjemmet holder vi åbent i påsken. Der er kun én lille undtagelse i forhold til normale åbningstider. Cafeteriet åbner først kl. 7, hvor vi normalt åbner kl. 6. Vi har ikke fuldt hus på hotellet, men vi har en del private gæster, så det er rigtig hyggeligt. Vi har lige sendt Lisbeth og Ole samt Kristina afsted i dag, efter de har været her en uge. Også Helle og Bruno, som vi afløste i sin tid, har været på besøg her og er taget videre til Aasiaat i dag.
Vi kan godt lide at have private gæster. Det giver lige et frisk pust til os og til Sømandshjemmet. Tak til jer, der har været her og til jer, der kommer i løbet af sommeren.

Ole, Lisbeth og Kristina var med ude på Teleøen og se solnedgangen i aftes.

Solnedgang i aftes.

Mange af de lokale nyder de fem sammenhængende fridage i forbindelse med påsken. De er på scooterture og hundeslædeture ind til deres hytte ved Første eller Anden Fjorden. Mange i byen har gæster her i påsken, og så er det dejligt for os, når de tager gæsterne med her til Sømandshjemmet for at få kaffe og kage eller noget påskemad. I dag har kokken i anledning af påskelørdag lavet Skidne Æg. Dagen hed vist oprindeligt ”Skidenlørdag”. Byen har også besøg af en familie fra Aarhus, med hvem vi har fælles bekendte. Det er sjovt. Verden er lille. Familien bor et forkert sted i byen, det har de også fået at vide! De troede ikke, man som almindelige mennesker kunne bo på et Sømandshjem, det ved de nu 😊. Dejligt at de kommer og spiser her og drikker kaffe.

Siden vi skrev sidst, har vi haft nogenlunde stabilt vejr, hvor en del af sneen er tøet. Temperaturen har ligget under frysepunktet, men fordi solen har så megen magt nu, smelter sneen, og man kan sidde og sole sig, hvor der er læ. Solen står i dag op kl. 5:26 og går ned 21:40. Temperaturen ligger på minus 1 grad. Sneen smelter ca. en måned tidligere i år i forhold til sidste år. Vejene er allerede fri, der kan selvfølgelig godt nå at komme mere sne, men den får nok ikke lov at ligge ret længe. Vi har været på Teleøen flere gange og set flotte solnedgange. Så smukt! Det vil vi komme til at savne, når vi kommer hjem.

Sneen ligger stadigvæk højt nogle steder.



Solnedgang d. 6. april.

Solnedgang d. 6. april.

Byen set fra Teleøen.

Vores bil lever stadig, om end den til tider lider og har det svært. Vi har jo en ny bil i bestilling, som vi skal have reklamemærkater på. Derfor tog vi en dag over til Toyota med tomstokken i baglommen. Og heldigvis havde vi tomstokken med. Brian havde ikke lige målene på den nye bil, og han havde heller ingen af den model stående. Toyotas hjemmeside havde vi været på, heller ikke den kunne hjælpe. Heldigvis vidste både Brian 1 og Brian 2 hvem i Sisimiut, der kører i den nye model. Der var tre muligheder. Og så var vi ellers på rundtur, for man kan jo ikke komme herfra, så vi måtte kunne finde én, og det lykkedes også. Vi ved ikke, hvad folk har tænkt; vi stod med tomstok og papir og målte og skrev ned. Der skal jo gerne være plads til Sømandshjemmets bogstaver og logoet ligeså. Vi fik målene sendt afsted, men det var ikke slut med det. Det var en ældre model, reklamefirmaet troede, vi skulle have, selvom vi jo havde skrevet det rigtige modelnummer og årstal. Afsted engang til med målestok og papir. Og nu fik vi også taget billeder af bilen. Preben brugte tid, over mange dage, på projekt bilreklame. Der gik herefter kun få dage, så kom en mail fra Nuuk: Klar til afhentning! Altså reklamen, ikke bilen!

Bagenden på den nye bil.
Vores kundetoiletter er blevet rigtig fine efter 7 måneders arbejde. Der mangler kun et par småting: bl.a. puslebordet. Det skulle jo have været her for længst i forhold til, hvornår firmaet opdagede, at de havde glemt at bestille et. Da vi så spurgte i sidste uge, hvornår det kom….. øhhhh, det var da ikke bestilt. Vi håber, vi når at se skosålerne af håndværkerne på færdige toiletter, inden vi rejser d. 27. juli. Til gengæld er en anden håndværker nu næsten færdig med tæppefliserne på 10´er gangen. Det er blevet rigtig flot.

Til påske pyntede vi op i cafeteriet med påskeliljer på alle borde. De havde dem i Pisiffik. Det så fint ud, men friske blomster holder ikke så længe her, men dejligt med farver og påskestemning i cafeteriet. Mange kommenterede også blomsterne. Det kan være svært helt at få påskestemningen ind. I Danmark har vi tit fulgt gudstjenesterne i påsken, men her foregår alting på grønlandsk, og der er ikke så mange arrangementer. Vi har besluttet at tage til en gudstjeneste i byens frikirke i morgen. Måske foregår alting også på grønlandske der, men vi vil prøve det. Vi vil også gerne se den kirke, mens vi er her. Vi kender nogle af dem, som kommer der. Det bliver spændende.

Udsigten ned over Sisimiut, oppe fra Solbakken.


Vi har ikke haft kurser, siden vi skrev sidst, så der har ikke været travlt på den front. Det har været helt rart at kunne trække vejret. Det ville være godt for husets økonomi, hvis der altid var gang i det hele; men det er der ikke. Hotellet er heller ikke fuldt belagt her i påsken. Sidste fredag, søndag og mandag var alle fly aflyste, så det betød, at vi fik strandinger til huse, og nogle af husets gæster kunne ikke komme frem. Strandingerne er ikke de værste at gøre rent efter. De bor her som regel kun en nat. Men flere af gæsterne, som skulle afsted fredag måtte blive til tirsdag, fordi det først var der, der var forbindelse til et fly ud til deres hjemadresse. Dvs. de skulle skifte fly to gange herfra, inden de kunne komme med helikopter til deres bygd. Det må være surt, hvis man regner med at skulle på påskeferie en fredag og så først kommer afsted herfra tirsdag aften. Men det er grønlændernes vilkår, der er ikke noget surhed at mærke på dem. Det er kun os andre, der bliver i dårligt humør af at vente. Noget af det, der kendetegner strandinger er, at de ofte ripper alt fra værelset, hvad der er af shampoo, sæbe, vand, kaffe, kakao og te. Nogen gange forsvinder der også en hårtørrer og håndklæder, men det er nu ikke så ofte.  

Der er en havørn i luften. Dog svær at se på dette billede.

1.Fjorden er stadigvæk frossen.

Her i påsken har der igen været Arctic Sounds, hvor byen har vrimlet med unge musikere fra Færøerne, Danmark, Norge, Sverige, Island, Grønland og de baltiske lande. Vi har også i år sponsoreret en andel af et par værelser til arrangementet og en andel af ”dagens ret” to aftener til de ca. 50 musikere. Det giver et godt ry i byen, at Sømandshjemmet er medsponsor til et arrangement, som foregår i Sisimiut. Til gengæld plejer der at være en koncert på Sømandshjemmet, den forventer vi, kommer i den kommende uge.

Ane Marie havde fødselsdag Skærtorsdag, hvor hun holdt kaffemik. Det var hyggeligt!

Sisimiut er jo den andenstørste by i Grønland, og af og til er der forskelligartede konferencer, messer og stævner i byen. Én af de messer, vi har mødt her, er fiskerimessen i september. Den foregik i den første weekend, da vi kom hertil i september 2016. Den har altid ligget i september måned; de lige år her og de ulige år i Aalborg. Sidste år var vi også med, og vi hørte, der blev snakket om, at Sisimiut nu ikke længere er stor nok til at huse alle gæsterne og arrangørerne. Vi har netop læst, at arrangementet næste år flytter til Ilulissat. Det er ærgerligt for byen. Vi nåede desværre ikke at udvide Sømandshjemmet, inden beslutningen blev taget..

Til slut: Glædelig påske til jer alle! Håber I har nydt et par ekstra fridage og fejret påsken, som I plejer at gøre det. Vi glæder os til at trykke på ”pause” på torsdag og at komme hjem en tur til konfirmation og tidlig sommerferie. Vi vil være i Aarhus en del af tiden, men nok også meget på Helgenæs. Skriv til os, hvis I har lyst til en kop kaffe eller en bid mad, så giver vi gerne. Vi har brug for at se jer! Vi er tilbage på bloggen slut maj/start juni.

Næsten fuldmåne Skærtorsdag aften.


Kærligste hilsener, knus og tanker fra Preben og Jytte.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar