fredag den 4. maj 2018

Løvernes Konge og Sømandshjemmets Historie.




Kære alle, som læser med.

Så har vi 4. maj. Vi har altid haft tradition for at have lys i vinduerne denne aften, så det gør vi også her, når mørket falder på. Men det varer nogle timer endnu. Solen stod i dag op kl. 4:29 og går ned igen 22:36. Temperaturen ligger i dag på -8 gr, og der er sne i luften. Vi er ved at være trætte af sne. Savner foråret og alt, hvad der springer ud i lysegrønt og andre forårsfarver. Men det har vi til gode. Vi glæder os til snart at komme hjem en tur og dufte foråret.

En forårsdag i Sisimiut. Stemningsbillede fra 1. maj.

Vi har fået en ny omgang sne, og der har været storm, så det har igen, igen betydet strandinger og en masse ekstra arbejde og en masse fortvivlede mennesker, som ikke har kunnet komme hertil og herfra. Det er et vilkår, som grønlændere lever med, men som vi andre nok aldrig helt vænner os til.

Arbejdsmæssigt har april været en travl måned. Vi har haft fuldt hus på hotellet stort set hele måneden. Og i cafeteriet har vi også haft travlt. Vi har fået fine grafer over månedens salgstal sendt fra chefen. De stemmer fint overens med, hvordan vi har oplevet måneden. Nogle gange tænker vi, kan det blive ved? Vil folk blive ved med at synes, at her er rart at komme? Kan vi blive ved med at rumme alle de forskellige mennesker, som kommer her på vores Sømandshjem? Vi håber det. Vi gør vores bedste for at tage godt imod alle, som kommer. Og vi forsøger at være servicemindede. Nogle gange kræver det adskillige telefonopkald til forskellige offentlige instanser, men det gør vi gerne, for at gøre gæsterne glade og tilfredse.

Søndagstur til bydelen Akia.

Sarfaq Ittuq lægger til lørdag aften og starter i denne we sejllads mod nord.

Fine isformationer.

I cafeteriet er der liv og masser af kaffe, når der er fuldt hus på hotellet. Morgenmaden er jo inkluderet i overnatningen, så der bliver brygget mange kopper kaffe i morgentimerne. Vi kan godt lide at vide lidt om, hvem folk er, og hvorfor de er her. Lige nu bliver der lavet undersøgelser af undergrunden i én af vandsøerne med henblik på at undersøge fundamentet til en eventuel kommende vej til Kangerlussuaq. Et større dansk ingeniørfirma har derfor sendt en mand herop for at undersøge forholdene. I disse dage venter han på at få tilsendt en radar fra Sverige til yderligere undersøgelser, derfor er hans ophold forlænget med mindst en uge her.

Også gymnasiet her i byen har jævnligt besøg af tilsynsførende fra Undervisningsministeriet i DK. Hver gang vi møder én, der har accent af noget, der ligner nordjysk, spørger vi, om gæsten kender Kresten fra Aalborg. Og det sker ikke så sjældent, at det er tilfældet. Også i denne uge. Altid hyggeligt med fælles bekendte.




Det sker også, at gæster i cafeteriet genkender hinanden efter ikke at have set hinanden i mange år. For nylig mødtes to, som havde spillet fodbold sammen i Varde for 25 år siden. Det var en stor oplevelse for begge parter. Den ene arbejder nu i Nuuk, men var på besøg her, og den anden besøgte en bekendt i Sisimiut.
Også Per fra ”Kik Ind” mødte for nylig én af hans gamle elever, som han ikke havde set i 30 år. Vi synes, det er hyggeligt, når disse gamle gensyn sker i cafeteriet på Sømandshjemmet. Der er som regel altid masser af god stemning og en hyggelig atmosfære omkring disse gensyn.

For nylig var vores cafeterievagt syg, og Jytte måtte overtage cafeteriet om formiddagen incl. bestillingerne af ”Håndværkertilbuddet”, som består af spejlæg med bacon på enten rugbrød eller franskbrød. Der kommer som regel mange håndværkere mellem 8.30-10.  Der blev fest i cafeteriet denne formiddag!  Der er mange kombinationer. Skal der være et eller to spejlæg? Skal der være en eller to skiver franskbrød? Skal der være to, tre eller 4 stk. bacon? Skal ægget vendes? Pers æg skal kun lige røre panden, skal nærmest serveres råt. Det var svært at følge med, når man ikke er i træning… Kaffen er med i tilbuddet. Men denne formiddag blev der ekstra lang ventetid på æggene, så der var gratis opfyldning af kaffe. Det var noget, der passede håndværkerne. Og der blev snakket ved bordene og grinet af ægge-novicen. Der er ikke andet at gøre end at forsøge at lave en fest ud af det. Ingen sure miner, men masser af grin og sjove kommentarer.



Inderhavnen nu isfri.

Også om aftenen har der været god stemning. Og det har været nødvendigt med ekstra overbærenhed og tålmodighed. Knud Rasmussens Højskole i byen har været lukket pga. skimmelsvamp en stor del af vores tid her. Nu er skolen åben, men i sidste uge sprang et vandrør i deres køkken, og vi fik en opringning kl. 15.30, om vi havde nok af ”dagens ret” til 42 ekstra om aftenen. Vi var i tvivl og spurgte kokken. Han var godt nok gået for den dag, men han stemplede ind igen og fandt 200 stk flæsk, som fik bank og blev paneret og stegt. Der blev kogt ekstra kartofler og lavet en ny omgang persillesovs. Skolen lovede, at de ville sige til i god tid, hvis eleverne kom igen den næste aften til dagens ret. De lovede at sige til, inden kl. 13… Desværre skete der det, at netop den dag, blev der kappet en telefonledning, så Højskolen ikke kunne komme i kontakt med os før 13.20: De ville gerne komme igen…
Begge aftener var vi i køkkenet og hjælpe. Det gør vi gerne.

Solnedgang set fra Teleøen.

D. 24. var der valg til landstinget. Vi havde forsøgt at sætte os lidt ind i de 7 partiers valgstof. Afstemningen foregik i kulturhuset Taseralik. Til stor glæde for Preben var der til anledningen opstillet en pølsebod, så han kunne få sig en ristet hotdog. Der var markedstemning ved kulturhuset i form af musik og telte, kaffe og kager. Siumutterne lovede at sende folk til Sømandshjemmet, når deres kager slap op. Vi fik håndtryk af både borgmesteren og boligministeren, som begge er flittige gæster hos os. Vi er kendte i byen på godt og ondt. Vi vil nyde at gå op og ned ad gågaden i Aarhus, når vi kommer hjem, uden at skulle hilse til højre og venstre. Om aftenen spiste vi, som vi altid har gjort på valgaftener, rejemadder.

Markedstemning på valgdagen d. 24. april.

Store Bededag forsøgte vi at tage os en ekstra fridag. Det lykkedes ikke helt. Distriktguvernøren Ole fra Lions Club kom på besøg. Lions Club her er en del af distrikt 106A, som rummer Sjælland, Færøerne og Grønland. Med sig havde han sin hustru Birgit. Preben havde fået til opgave at arrangere en hundeslædetur for parret. Det blev en god oplevelse for dem. Da turen var slut, blev de hentet hjem fra hundebyen igen, og de spiste frokost her. De havde boet på Sømandshjemmet for 10 år siden og ville gerne have en rundvisning her. Om aftenen spiste vi en god middag på Hotellet sammen med dem og de øvrige løver fra byen. Der er ikke kvinder med i Lions Club her i byen, men til særlige arrangementer får vi lov til at komme med. Ved ”mødet” på Hotellet blev der uddelt knaphulsnåle til løverne og en orden til præsidenten. De højhælede blev luftet igen!

Aftentur til Teleøen i stille, fint vejr.

Udsyn til bjerge, der ligger 100 km væk.

Solens stråler rammer hist, pist.

Solnedgang set fra Teleøen.

I mandags havde vi caféaften, hvor temaet var ”Sømandshjemmets historie”. Simon havde sat sig ind i den 49-årige historie og bragte et fint sammendrag. Vi sang sange og salmer på både grønlandsk og dansk, og volontør Søren fortalte om, hvorfor han er her, og hvad han laver her. Der var gæster fra både hotellet og byen. En rigtig fin aften med god stemning og hygge. Vi sætter altid klaveret ind i cafeteriet disse aftener, og vi er heldige med, at en af volontørerne kan spille på det, det gør det så meget mere festligt! Aftenen var en lille optakt til vores store jubilæumsfest næste år.

35 kg friskfangede krabber købt af en fisker, som kom forbi med dem.

Efter 10 minutters kogetid er krabberne blevet lyserøde.

Vi er i gang med at planlægge ”Sommersjov” for børnene her i Sisimiut. Vi håber, at lige så mange som sidste år vil bakke op om vores arrangement i juli.  Vi skal allerede nu begynde at bestille rekvisitter hjem, da det tager 5-6 uger, inden RAL når frem til havnen i Sisimiut med vores varer. Vi søger igen i år sponsorater fra SMF og Lions Club og håber på velvillighed.



Jytte tænker over livet, mens hun venter på solnedgangen.


Klar til fest!


Vi har det godt, tænker på jer og takker for mails, hilsener og gode tanker til os.
Mange kærlige hilsener og tanker fra Preben og Jytte.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar