lørdag den 21. april 2018

Arkitekter på besøg.


Kære alle.

Så er det igen tid til at opdatere jer på vores liv og oplevelser her i Sisimiut.

Dagene længes hastigt. Solen står op kl. 5:21 og går ned 21:44. Vi glædes over lyset, og nyder, at vi kan komme mere ud. Sneen ligger i baglandet, men der er ikke så meget tilbage i byen. Det betyder, at vi ikke kan komme ud på snescooteren, da den står her ved Sømandshjemmet. Temperaturen ligger på ca. minus 4 grader i dag. I starten af ugen var der fuld sol fra en skyfri himmel, så da var der mulighed for at sidde ude i en lækrog og få lidt sol i ansigtet.

Den sidste sne skrabes væk fra vejene. Det betyder dårligt snescooterføre.

Snespurven er her. Vi har både set spurven og hørt dens kvidren. Dejligt forårstegn!

I ugen efter vi skrev sidst, havde vi travlt i dagstid, da vi havde to kurser på samme tid. Vi brugte begge konferencerum, og der var mennesker overalt, når der var gruppearbejde eller spisepauser. Mange skulle serviceres. Der skal være styr på maden, kaffen, vandkanderne, whiteboardpennene og -viskere mm. Der skal luftes ud i pauserne, og maden skal være klar. Er kurset med eller uden snacks? Har de bestilt sodavand til maden? Det ene kursus har måske, men ikke det andet? Har vi husket mælkekanden til kaffen? Er alle glade? Og kursusholderen tror, han har sit værelse til fredag, og ikke kun til torsdag, som det er bestilt til, og der kommer en anden, der skal bo her. Vi har fuldt hus.
Der kommer et afbud, og kursusholderen bliver glad, da han får at vide, at han kan bo her indtil fredag. 
Der er mange brikker, der skal passe. Lokalerne skal ryddes og gøres klar igen til næste dag. Gulvene skal støvsuges og vaskes. Der er meget arbejde ved kurserne, men vi tjener også gode penge på dem.

Mange gæster på hotellet betyder travlhed i vaskeriet. Der ligger en stor bunke sengelinned, der skal rulles.

Nogle gange kan vi godt synes, det er rart, når kurset er slut igen, og det bliver hverdag igen på Sømandshjemmet. Når stamgæsterne kommer og giver en kommentar som vanligt, og murerne igen kan få deres eget bord til eftermiddagskaffen. Når der igen er tid til at se alle.

I weekenden fik vi ryddet op efter ugens mange ekstra gæster, og der var kun kurser i byen, som skulle serviceres med mad, som de bestilte herfra. Folk fra KNI (Grønlands handels- og servicevirksomhed) bærer fin uniform til hverdag og også, når de er på kursus. Flere af dem bor her. Der er altid rift om strygejern og strygebræt, når de bor her. Hvem har lånt jernet sidst, og hvor er det nu? Nystrøgne skjorter og slips, og den uniform bæres både af kvinder og mænd. De er fine, dem fra KNI!

Vi var for utålmodige til at vente på solnedgangen.

Byen set fra Teleøen.

Post 1 ude på Teleøen. Flot udsigt mod syd med Legohusene og bjergene i baggrunden.

Sidste søndag blev vores receptionists søster gift med en mand fra Filippinerne. I den anledning var der hidkaldt en engelsktalende præst fra Nuuk. Og denne præst kunne også tale dansk, så hun brugte anledningen til at holde en dansk gudstjeneste efter vielsen. Det var rigtig fint, og vi valgte at bakke op om denne gudstjeneste i kirken. Vi nød de danske salmer og en prædiken på dansk. Der var også nadver. Vi havde troet, at mange flere ville bakke op om en dansk gudstjeneste, når det kun sker sjældent. Det var desværre ikke tilfældet.

Efter gudstjenesten var vi til kaffemik hos Ingrid og Marius. De fylder begge år her omkring. De havde lige fået besøg af deres farmor og farfar, som var taget fra deres hjem i DK om onsdagen. Det var blevet en noget længere tur for dem, end de havde regnet med. Men nu er de her. Hyggeligt at møde dem rundt i byen sammen med deres børn og børnebørn. Vi fik en hilsen gennem dem fra Helle og Bruno, som vi afløste i 2016. Danmark er lille!

Der har været store problemer med Atlantflyveren fra Danmark. Det betød, at arkitekterne, som skulle have været fra København sidste fredag, først kom til Kangerlussuaq lørdag og måtte vente til mandag, inden de kunne komme til Aasiaat. De skulle oprindeligt være kommet her fra tirsdag til fredag. Nu kom de i stedet torsdag aften kl. 21 og er taget afsted igen i eftermiddag til Nuuk. Vi fik fredagen og lørdag formiddag med dem.  Turbodage, hvor de blev vist rundt i huset, og de så ”det gule hus”, som de nu sidder og tegner på. Søde, flittige folk, som vi måtte hente op til os fredag aften kl. 22 til lidt fredagshygge. Ellers havde de fortsat med at tegne hele natten. Vi glæder os til at besøge dem på tegnestuen i Aarhus, når vi kommer hjem på sommerferie. De holder til i Rømerhuset. Arkitekterne er her i forlængelse af konventet i Aalborg, hvor vi var sammen med dem i forbindelse med helhedsplanen for Sømandshjemmene i Grønland. De har nogle spændende ideer, og nogle, som man lige skal vænne sig til. Nu må vi se, hvor mange af ideerne, der ender med at blive til virkelighed. Processen er jo nærmest lige sat igang, og det når ikke at blive i vores bestyrertid, at vi ser resultatet. Men det er spændende, og det kunne være sjovt at komme tilbage til Sømandshjemmet om en årrække og se resultatet. 

Arkitekterne arbejder hårdt!

Der produceres mange tegninger.

Mange tegninger og ideer på tavlen.

En gave fra arkitekterne. En 20 x 20 cm 3D printet udgave af Sømandshjemmet (incl. den gule bygning).

Det er vores friweekend. Vi vil hygge os med at lave mad i aften og se, hvordan vejret arter sig i morgen. Vi håber, vejret byder på udeliv.

I dag tænker vi særligt på Per Wejse, som holder fødselsdagsfest. Det gør ondt ikke at kunne være med. Vi har mange fester til gode. Vi forsøger at ramme nogle af festerne, når vi er hjemme. Til sommer skal vi fejre 2x50 års fødselsdagsfest hos Jyttes søskende, og i efteråret rammer vi et sølvbryllup. Det glæder vi os til at kunne deltage i.

Tillykke også til alle jer, vi kender, der fylder år i april. Håber I alle må få gode dage!

Til kaffemik hos Ane Marie, som havde fødselsdag d. 18. april. En dag hun har set frem til i mange måneder. Ny kjole, strømper, øreringe og sko med hæl til anledningen. Det var for hårdt at gå i skoene..

I går fik vi en snak med et par sønderjyder, der havde fundet vej til Sømandshjemmet. De var fra Haderslev, den ene havde passet Jyttes farmor på Plejehjemmet i Agerskov. Hyggeligt at møde alle disse forskellige mennesker, som ad en eller anden vej finder vej til Sømandshjemmet for at få en kop kaffe, en portion suppe eller bare en snak. Vi nyder at se og snakke med disse mennesker.

Turistsæsonen er så småt startet. Om en måned kommer de første krydstogtskibe.
Vi besøgte kunstværkstederne i går. Kunstnerne er klar. De har hundredvis af souvenirs til salg til turisterne. De er så klar! Utroligt hvad de kan nå at producere i løbet af en vinter.

Ha det godt alle jer vi kender, som læser med. Tak for alle hilsener og tanker til os.

Endnu en selfie.

Kærlig hilsen Preben og Jytte.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar