onsdag den 13. december 2017

Adventsarrangementer på Sømandshjemmet.

Kære alle.

Solen står onsdag op kl. 11.30 og går ned igen 13.30. Temperaturen ligger på ca. -4 gr. Det småsner, og flyene har ind imellem svært ved at lande og lette. Sidstnævnte nyder vi så godt af, vi tager gerne imod alle strandede gæster. Air Greenland må betale regningen.  Her i denne tid er vi meget interesserede i at følge med i, hvor mange, der booker sig ind på vores hotel i juledagene. Vi holder lukket i cafeteriet d. 24., 25., 26., 31. dec. og 1. jan. Men hotellet lukker vi ikke. Der er folk ude i bygderne, som skal til Sisimiut og besøge deres pårørende, og flere ønsker at bo her. Foreløbig er 5-6 værelser booket hen over jul og nytår, så helt fri kan vi ikke holde. Vi fordeler ”lukkedagene” mellem volontørerne, Simon og os. Alle de timelønnede får fri.

Sømandshjemmet med stjerner i vinduerne.

I weekenden med 1. søndag i advent var der travlhed på Sømandshjemmet. Dels var der en del gæster på hotellet, som skulle tjekke ind og ud, dels skulle adventskransen være klar til om søndagen, og juletræet i receptionen skulle pyntes. Det var også weekenden, hvor Preben fra 8 lørdag morgen til 3 om natten hjalp til ved julemarkedet og julebingo i hallen, arrangeret af Lions Club.

Børn og voksne flokkes omkring julemanden ved julemarkedet.


5-600 forventningsfulde mennesker håbede på den store hovedgevinst ved årets julebingo (50.000 kr.).

Om søndagen blev juletræet ved Kommunen tændt. Det foregik helt som sidste år: Julemanden kom ned fra Borgmesterens kontor glidende på en stålwire. Hele byen var samlet. Vi sang julesange, og børnene fik godteposer af julemanden. Også i år var nisserne på spil, da borgmesteren skulle holde sin tale. Anlægget blev fikset, og vi kunne høre ham igen. Vi kunne genkende det hele fra sidste år. Efter arrangementet gik vi tilbage til Sømandshjemmet til varm chokolade og æbleskiver. For mange familier er denne dag forbundet med traditioner og nærhed i familien. Vi havde ikke mange gæster på Sømandshjemmet denne dag.

Byens juletræ blev tændt.

Julemanden kommer flyvende ned fra rådhuset og lander ved juletræet. 


På Sømandshjemmet er vi i julehumør. Der er hængt stjerner op i vinduerne i cafeteriet, og stjernehimlen er der ligesom sidste år. Vi har røde juleløbere på bordene, og stearinlysene er tændt i alle åbningstimer. Her dufter af klejner og brunkager og mange gæster besøger os. En del kommer om eftermiddagen til en kop kaffe og en gratis småkage, en klejne eller et stykke krydderkage. En eftermiddag snakkede jeg med en gæst, som kunne fortælle, at hans svigermor Grethe Lund havde været med i Sømandsmissionens bestyrelse for 48 år siden, og hun havde lagt et brev i murværket under opførelsen af Sømandshjemmet. Det er altid sjovt med disse små anekdoter. Nu var gæsten på besøg og mindedes hans svigermor. Han fik en ekstra kop kaffe.

Vores juletræ.

Bodil er tilbage i Sisimiut, men kun i 14 dage. Hun er kæreste med Henning, som er en af vores gode venner af huset. Sidste år holdt Bodil og Henning jul sammen med os her på Sømandshjemmet.  De ville gerne give en hånd med de praktiske ting omkring arrangementet d. 24. dec. I år holder de jul i Danmark. Bodil bor halvdelen af tiden i DK. Inden hun kom herop i denne omgang, ringede hun på hos Sømandsmissionen i Vejle og blev budt indenfor til rundvisning og kaffe i den gamle konsulbygning ved havnen. Frisk gjort. Vi holder meget af Bodil og Henning. De har gjort deres til, at vi føler os tilpas i byen. De kommer her ofte og anerkender vores arbejde på Sømandshjemmet. Bodil er også med i Caféudvalget. På lørdag er vi inviteret hjem til dem til aftensmad, det glæder vi os til.

Mandag holdt vi caféaften, hvor vi sang julen ind. Mandskoret MALIK deltog. Vi var 42. Det var en rigtig hyggelig aften. Simon spillede på klaveret til danske og grønlandske sange og salmer. MALIK havde to afdelinger med sang, de synger helt fantastisk. Der var kaffe og te på kanderne og en rigtig hyggelig stemning. Vi regner med at holde caféaften en gang om måneden i hele foråret.

Hyggelig stemning til caféaften. MALIK koret synger meget godt.

I fredags holdt vi julefrokost for medarbejderne. Vi var i alt 21. Det var en superhyggelig aften. Den ene kok havde tilbudt at lave julefrokostbuffeten. Han skulle alligevel lave mad til sygehusets personale og til tandlægerne. Så 21 kuverter ekstra gjorde ingen forskel. Vi fulgte sidste års dagsorden. Hyggede os med maden, sang nogle sange, havde pakkeleg, og volontørerne havde forberedt en leg. Til sidst læste Preben og jeg på skift et personligt julekort op til hver enkelt af de timelønnede medarbejdere, og de fik deres julekurv. Også denne aften havde vi fornøjelse af Simons dejlige klavermusik.

Volontørerne havde digtet en grønlandsk sang til julefrokosten.

Om søndagen skulle bordene i konferencelokalet stilles anderledes. Kræftens Bekæmpelse i byen havde et mindearrangement for de afdøde. Først var der et arrangement i kirken, hvorefter der blev tændt lys ved gravene på kirkegården. Herefter kom alle deltagere her til Sømandshjemmet, hvor vi sponsorerede noget af frokosten og kaffen. Det var et rigtig fint arrangement, hvor også koret MALIK deltog. Der er selvfølgelig meget arbejde forbundet med disse arrangementer. Før, under og efter. Men det gør vi gerne. Vi mærker stor anerkendelse fra arrangørerne og folk, der har været med, når vi efterfølgende snakker med dem. Vi vil gerne bakke op om disse arrangementer.

I løbet af den sidste uges tid har vi også arbejdet med juleaften. Sidste år hjalp kommunen os med en liste over familier eller enkeltpersoner, som kommunen fandt var værdige kandidater til en juleaften hos os. Det har kommunen desværre ikke haft ressourcer til i år..  I stedet har vi haft kontakt til familiecenteret, som godt nok ikke må udlevere navne på folk, som kunne være interesserede; men familiecenteret har anbefalet folk at tage kontakt til os. Vi havde for en uge siden ikke mange navne på listen. Men så ringede vi til dem, som var her til juleaften sidste år, og vi kørte rundt og ringede på hos familier, som ikke tog telefonen, og som vi havde kontakt med sidste år. Nu er vi 35 incl. os selv på listen. Og NUNA-fonden støtter os med 15.000 kr. Desuden har volontør Anne Sofie søgt gaver til børnene hos LEGO, og gaverne skulle nu være på vej til Sisimiut. Vi glæder os til jul, og vi håber, det bliver en velsignet fest. Vores kok har igen i år sagt ja til at hjælpe os med maden. Vi er heldige!

Der er nok at gøre. Tiden flyver afsted. Udover de ekstra aktiviteter her i december, holder vi selvfølgelig fast i de ugentlige ting som skibsbesøg, strikkecafé, volontøraften og Simons aktiviteter på anstalten, Gertrud Rask Minde og Alderdomshjemmet.

I formiddag på Luciadag, gik volontørpigerne i optog med Ane Marie som Luciabrud på Sømandshjemmet. Ikke et øje var tørt. Senere gik pigerne Lucia på alderdomshjemmet, hvor et par af beboerne også deltog i optoget. Så blev den dag markeret! 

Ane Marie som luciabrud. Det var smukt. Hun havde snakket om det i 14 dage.

Luciaoptoget endte i konferencelokalet.

RALs skibe kommer og går, som vinden blæser. De mest besøgte hjemmesider her hos os er RALs, så vi kan få et praj om, hvornår næste forsyningsskib kommer  og Flyinfo mhp. aflysninger. Ænderne til juleaften er heldigvis i hus, og hvad vi måtte komme til at mangle, kan vi nok købe i byen. Helt galt kommer det nok ikke til at gå.

Vi vil gerne sige tak for adventsgaver, pakker og julekort, som i disse dage dumper ind af døren til os. Tak for mails og hilsener. Tak fordi I tænker på os. Vi savner jer.

Kærligste hilsener og varme tanker med ønsket om en fortsat velsignet adventstid.
Preben og Jytte.


Ny kystsikring med en betonmur. Gad vide om naturfredningsforeningen er spurgt til råds?



Kulturhuset ved den tilfrosne Spejdersø.


Byens juletræ ved Rådhuset.


Børnehjemmet Gertrud Rask Minde.

Byens nye handicapcenter. Der arbejdes på at få ansat personale.

Sygehuset.
Julestjerner i alle vinduerne hos KNI.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar