lørdag den 13. juli 2019

”Hjem til Århus”.


Kære alle.

I køkkenet har der længe været en rigtig god stemning. Det glæder vi os dagligt over. Selvom der har været fravær, så er det lykkedes at få hverdagene til at hænge sammen. Alle giver et ekstra nap. Kokken kommer ind på sin fridag. Køkkendamen kommer ind på sin fridag. Volontørerne knokler derud af. Preben sidder i receptionen, og jeg har været meget i cafeteriet.  I køkkenet bliver der spillet musik. Kokken styrer musikken. Når jeg er der, spiller han ”Hjem til Århus”. Jeg tør ikke spørge ham, om det er hans ønske hurtigst muligt at slippe af med mig, eller om det er fordi, han godt ved, jeg glæder mig til at komme hjem. Jeg tror, det er det sidste. Vi har et godt samarbejde – kokken og os. Vi har joket med, at den dag, Niels og familien rejser til Danmark, starter vi en café sammen – kokken og os. Niels skal lave mad og bage kager. Jeg skal servere, tørre borde af og vaske op. Preben skal stå for det administrative, og Mercy skal have ansvar for rengøringen 😊.   

Kællingehætten.

Vi er nu endelig fuldtallige igen. Så hvis alle møder på arbejde hver dag, er der ikke nogen problemer. Simon er også tilbage igen, hvilket betyder, at vi havde en dejlig frieftermiddag og -aften i tirsdags og har fri i denne weekend.

Vores nabobygninger.

På CD´en bliver der også spillet polkamusik. Niels og jeg vil til jubilæet d. 26.-7. optræde med en polka, hvis stemningen skal peppes op. Det, forventer vi nu ikke, bliver nødvendigt. Forberedelserne til festen er i fuld gang. Niels bager og bager. Vi har købt moskus- og rensdyrkøller, så vi også kan servere lidt grønlandske specialiteter. Vi gør rent og vasker vinduer og forbereder praktiske ting.
Siden vi skrev sidst, har vi haft besøg af mine søskende, vores Kristian og hans venner samt et hold nytårsvenner. Det har været superhyggeligt. Vi har guidet gæsterne til aktiviteter og også selv været lidt i naturen med dem.

Jytte og hendes tre søskende på aftentur til Teleøen.

I tirsdags tog vi sammen med Kristian, Mathias og Kristians venner til UFO´en, som ligger nøjagtig 13,5 km. herfra. Vi gik kl. 14.30, så snart vi havde fri. Vi var der også sidste år, så vi kendte vejen, som var nøjagtig ligeså smuk som sidst. Mange tager deres soveposer med ud til UFO´en, som ligger ved 1. fjorden, vi ville hellere hjem og sove i en god seng. Vi slipper også for at slæbe på en hel masse proviant.  Det eneste, vi har med, er en sandwich, lidt sødt og væske. Undervejs tager vi ekstra vand fra vandløb. Det var så fin en tur. Desværre rullede tågen ind over land, mens vi var i UFO´en, men den forhindrede os ikke i at kunne finde vej. Vi var hjemme igen kl. 22.30. Ude i bunden af fjorden var der ild i fjeldet. Det skete også den første sommer, vi var her. Frivillige brandfolk herfra byen er derude for at slukke branden.

På vej mod Ufoen.


Fjeldbrand for enden af fjorden.

1. Fjorden.


UFO´en.

I UFO´en.

Modige drenge.

Hjemme igen efter en dejlig tur på 27 km.



I år har vi set flere hvaler i vores område, end vi har set de tidligere år. Vi ved ikke helt, hvad det skyldes, men vi glædes over det. Vores nye volontører Andreas og Christoffer kom med flyet i onsdags, og også de blev modtaget af hvaler ved lufthavnen. Samme dag, som de kom, tog Sara hjem. Vi vænner os aldrig til at tage afsked med de unge mennesker, som vi har delt liv med i som regel et år. Vi savner dem altid. Vores volontører lærer så mange ting gennem den tid, de er her. De oplæres i alle funktioner i huset, så de også kan afløse ved sygdom. Det giver den største fleksibilitet. Vi ønsker Sara det bedste på hendes videre færd. I dag er hun til bryllup hos Martha og Søren, som vi sendte hjem for 2½ uge siden. Stort tillykke herfra😊.

Sæler i farvandet.

Vores lejlighed er nu blevet pakket sammen. Flyttefolkene kom allerede i torsdags og begyndte at pakke sammen. Vi havde ellers aftalt fredag. Vi har ladet flere af vores møbler stå, ikke fordi de er slidte, men vi har hele tiden tænkt, at det måske var nu, vi skulle have nye møbler derhjemme. Lejligheden er gjort ren, og vi er flyttet på værelse 24. Der har vi sovet i nat, det er mærkeligt, at vi er på vej hjem nu.



I morgen kommer Sofie, Magnus og lille Winston. Vi håber meget, at de vil få en god tid her i Sisimiut, og at de også vil trives som familie. Vi glæder os til at tage imod dem i lufthavnen og i de kommende dage introducere dem til arbejdet her.

I denne uge er Sømandshjemmet på forsiden af ugeavisen i anledning af bestyrerskiftet og 50 års jubilæet om 14 dage. Der er en stor artikel med Sofie og Magnus på side 2 og 3.

Ugeavisen.

Vi er begyndt at sige farvel til folk i byen. Det er jo ferietid, og flere er rejst afsted. Vores gode venner Kristina og Jan, som vi har delt liv og tro med i tre år, tog til Danmark i torsdags. De boede her de sidste tre nætter. Det var hyggeligt. Vi fik taget afsked med dem onsdag aften, og vi glæder os til at være sammen med dem i Danmark.

Vi har fri denne weekend og har haft tid til at sende Kristian og gutterne godt afsted. Vi har gjort lejligheden ren og været til frokost hos Marie, Philip og Alf. Vi nyder altid at komme væk herfra, når vi har fri. Det er godt for vores hoveder at lade op udenfor Sømandshjemmet, hvor der som oftest altid summer af liv.

De første krydstogtskibe lagde til kaj her i onsdags og torsdags. Vores Sømandshjem bliver omdannet til netcafé. Mange krydstogtpassagerer køber Wi-Fi og kaffe, og så sidder de begravet med deres ansigter i telefonerne. Vi undrer os over, at de ikke skal ud i byen og se noget.. Til besætningen giver vi gratis Wi-Fi, ligesom Sømandsmissionen gør i de danske havne. Flere besætningsfolk kender os fra sidste år og året før. Det spreder sig fra mund til mund blandt besætninger, at på Sømandshjemmet er der gratis kaffe og Wi-Fi til dem. Vi vil gerne gøre en lille forskel for dem, der ikke har helt så gode forhold ombord.

Vi vinker farvel til "Lauge Koch", inden vi går ombord på en trawler.

Siden 2. juli har vi haft gang i Sommersjov. Regin er her for at være tovholder for arrangementet. Første gang var her 8-10 børn, og så har antallet ellers været støt stigende siden. Det er hyggeligt med liv på plænen og alle de forældre, der sidder og snakker og drikker kaffe imens.

Sommersjov på plænen.

Dette bliver vores sidste af 66 blog-indlæg og 977 billeder. Tak til jer, der trofast har fulgt os. Tak for hilsener fra jer undervejs. Det har betydet så meget for os at høre fra jer. Når vi kommer hjem, skal vi ved to arrangementer fortælle om, hvad Grønland gjorde ved os. Det ene foregår i Missionscenter Stjernen i Vejlby, det andet er til SMF´s årsmøde på Nyborg Strand. Kom og hør ”Hvad Grønland gjorde ved os”. Måske skriver vi en bog om det senere, men den skal I ikke vente på….

Nu vil vi koncentrere os om overdragelsen af vores Sømandshjem til Sofie og Magnus samt om Jubilæumsfesten d. 26. juli, hvor der kommer 27 gæster fra Danmark og forhåbentlig 500 fra byen. Vi har lejet telt og lydanlæg. Vi skal have musikalske indslag og amerikansk lotteri. Der skal være gratis pølser til alle til Sømandshjemmets kaffemik. Borgmesteren kommer, og der vil være flere taler.

D. 27. juli tager vi med Sarfaq Ittuk mod nord og afslutter vores grønlandsophold i Ilulissat. D. 31. juli rejser vi hjem derfra.

Vi er taknemmelige for, at vi fik 3 fantastiske år her i Sisimiut. Vi har mødt stor trofasthed fra byen. Vi har fået mange anerkendende ord med på vejen. Vi har set så megen smuk natur.
Det har også været hårdt. Vi har savnet, og vi har slidt. Det var nok det hele værd. Det tror vi, vi vil kunne se i et klarere lys, når der er gået lidt tid.

Vi sammenligner tiden her med et husbyggeri. Processen kan være slidsom, men det færdige resultat er vi taknemmelige for. Det er ikke sikkert, vi ville have gjort det om, men vi fortryder intet.


Familie og venner tager afsted med Sarfaq Ittuk. Om 2 uger er det vores tur.

Vi glæder os til at besøge Sisimiut om 10 år, hvor det bliver spændende at se den kommende tilbygning af Sømandshjemmet. Vi må se, om vejen fra Kangerlussuaq til Sisimiut er blevet til noget, og om der er blevet bygget en svømmehal ind i klippen ved Spejdersøen, som der længe har været planer om. Måske er Grønland blevet et selvstændigt land.


Tusind Tak for denne gang. Vi glæder os til at se jer alle i Danmark. ”Takuss”


Kærligste hilsener, tanker og knus fra Preben og Jytte.


3 kommentarer:

 1. Kære Jytte og Preben.
  Tusind tak for jeres mange blogindlæg og de dejlige billeder. Det har været rigtig godt at følge jer i jeres liv og arbejde, især når vi også har Simon hos jer. Det er ærgeligt, at vi ikke når at hilse på jer, når vi kommer til Sisimiut i august.
  Må Gud velsigne jer på rejsen hjem til Århus, og at I må finde godt ind i rytmen og kulturforandringen og med arbejde m.m.
  Kærlig hilsen
  Hans og Rita

  SvarSlet
 2. Mit navn er Eva Hovmand Skjøtt, jeg har været gift i over 6 år, og det var forfærdeligt, fordi min mand virkelig snydt på mig og ledte efter en skilsmisse, vi brød sammen for et år siden og vi kom tilbage efter så mange behageligheder for dejlig kærlighed gaver. Jeg elsker min mand så meget, at der ikke er nogen time på dagen, hvor jeg ikke tænker på ham, han er en verden for mig, jeg værdsætter ham på samme måde. være så jeg ikke kan gøre noget for at skade ham eller få ham til at føle sig trist. Jeg stødte på en blog-blog Et vidnesbyrd kaldet "Osawe jennifer" på Internettet, hvordan han gendannede den store nedtrængte storpræstinde i medgiftens tempel, hendes eks-mand derhjemme efter 3 dage med kærlighedsformularer. Jeg har læst så mange forskellige postkommentarer om forundrede store kræfter har hjulpet mennesker over hele verden, uanset afstanden, de har bragt ex-kærlighed og hjulpet med at løse skilsmissen, og separate beretninger kom ud af kærlighed og skabte mennesker glade i forholdet. Jeg skal være 100% sikker, så jeg prøvede og sendte en kontaktmeddelelse til doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 og han svarede straks, og jeg fortalte ham min historie, og han gav mig kun 2 dage til at fortolke natten den hun var tilbage og bad om tilgivelse, hvor vidunderligt og pålideligt hans arbejde var. Hvis nogen har lignende problemer, bedes du kontakte ham på hans e-mail.

  SvarSlet
 3. Har du noget kærlighedsproblem? Jeg kaster en kærlighedsformel til dig for at hjælpe med at løse din kærlighed i dag! Kærlighedsformularer, der aldrig mislykkes. Arbejder selv i de mest vanskelige situationer. E-mail i dag !. Find din sjælskammerat. Ægte healer. Meget overkommelig. Retssager staver. Strong Love Spells.kontakt os
  E-mail: Templeofanswer@hotmail.co.uk
  Ring / Whatsapp: +234 8155 42548-1

  SvarSlet