lørdag den 8. december 2018

På vej mod jul.


Kære alle.

Tak for breve, pakker og hilsener fra jer. Det er dejligt, at I ikke har glemt os! Når vi går tur, har vi som regel nøglen til postboxen på posthuset med, det kunne jo være, der var post 😊.

Sol på Præstefjeldet set fra Museet.
I denne tid når solen ikke ned til Sømandshjemmet.

Aftentur efter vi har besøgt julemarkedet i KNI.


Fredslyset kom til Sømandshjemmet d. 27. nov. Jytte fra Teleøen, som er med i ”Skt. Georgs Gildet” havde varslet flammens komme! Historien siger, at Fredslyset er blevet tændt i Fødselsgrotten i Betlehem ved den flamme, som altid brænder der. Og derfra bliver den bragt ud til mange forskellige lande. Fredslyset er uden politisk, religiøs eller anden bagtanke; men en gave, hvor budskabet er: Fred på jorden og en gave, som kan give lys til glæde for andre. Lyset tænder vi med flammen fra olielampen, og lyset står i en lanterne indtil Helligtrekonger 6. jan. Vi forsøger at holde lyset tændt, og vi tænder 1. lys i adventskransen med lyset fra Fredslyset, ligesom folk i byen kan hente lys fra flammen her.

Fredslyset er ankommet. Alle skal se når lyset tændes med flammen fra olielampen.

Søren tænder Fredslyset i lanternen med flammen fra olielampen.

Da vi var på konvent i februar, blev der nedsat nye strategigrupper. Vi er med i hver vores gruppe, og holder skypemøder med vores grupper. Det giver altid nogle udfordringer at få teknikken til at virke, når mange skal holde møde på den måde. Men det er vilkårene, når vi sidder forskellige steder i DK og i Grønland. OG med 4 timers tidsforskydning, bliver der også udfordringer med tidspunktet. Fx skal Preben mødes med sin gruppe på skype mandag morgen kl. 6! Det var jeg ikke gået med til… Efter mødet skal Prebens gruppe spise dejlig frokost på havnen i Aarhus. Preben kan tage sin havregrød i cafeteriet. 😋

I ugen op til 1. søndag i advent havde vi travlt med at gøre hovedrent på Sømandshjemmet. Drengene fik en nattevagt, så de kunne gøre ventilationsanlægget rent. Poser er lynet omkring ventilationsrørene, og engang imellem skal disse poser lynes af og vaskes. Det er svært at få gjort i løbet af dagen, når køkkenet er i brug. Dejligt med et par friske volontører, som er klar på sådan en opgave. Næste dag skinnede pladerne til udsugningsanlægget så meget, at man skulle tro, de havde været i gang med brassoen.
Vinduerne i cafeteriet blev også pudset, og der var gjort klar til at hænge stjerner op, og i receptionen blev håndværkerne stort set færdige med at lægge tæppefliser, så juletræet kunne hentes ind og blive pyntet.

De nye tæppefliser i receptionen og TVstuen. Juletræet er pyntet.

I køkkenet er der blevet produceret honningkager, brunkager, fedtebrød og pebernødder. Her dufter af jul, og julemusikken spiller White Christmas. Der er fortsat travlhed i køkkenet med at producere julefrokoster ud af huset. Udover til sygehuset, bliver der i aften leveret til Lufthavnen.

I går holdt vi vores egen julefrokost for medarbejderne. Vi lukkede cafeteriet kl. 16, og kokken lavede al den mad, vi havde ønsket. Til dessert var der både ris á lá mande og ostebord. Ingen gik sultne hjem. 2 mandler var gemt i risen, og de to heldige var Ane Marie og Preben. Så det var helt, som det skulle være! Vi havde pakkeleg, ligesom vi plejer, og medarbejderne fik deres julekurv incl. den laminerede and, som de kan få byttet til en frossen én af slagsen, og der blev læst personlige julekort op til medarbejderne. Alt sammen traditioner, som vi selv har skabt, og som nu blev udført for sidste gang..  Da vi var nået igennem det planlagte program, havde medarbejderne lyst til at synge grønlandske og danske julesalmer akkompagneret af klaver og guitar. Det var så hyggeligt!

Julefrokost i konferencen. I år var der også cider på bordet :-).

Stoledanseleg arrangeret af volontørerne.

Snydepakke til pakkeleg. Pakken var stor, men indholdet lille.

Siden vi skrev på bloggen sidst, er det juleforberedelserne, der har fyldt mest. D. 30. nov. fik vi svar fra Nunafonden, hvor vi har søgt om penge til juleaften. Desværre fik vi ikke de 15.000 kr., som vi har fået hvert år de seneste mange år til at holde jul for, for dem i byen, som ikke selv har råd til at holde jul. Det var som at få en spand koldt vand i hovedet. Vi synes, det har givet så god mening for os at arrangere juleaften de år, vi har været her. Og det vil vi fortsætte med! Vi har fra Vejle fået at vide, at vi kan holde jul, som vi plejer. Det kunne bare være rart at have en pose penge, hvor der stod ”juleaften” på. Vi har skrevet en artikel til vores ugeavis om ”Juleaften på Sømandshjemmet”. Både for at annoncere for arrangementet, men det kunne jo også være, at en virksomhed får lyst til at sponsorere penge til arrangementet eller gaver til børnene. Ligeledes har vi spurgt i vores bagland, om de kan lave en indsamling.

I fredags var vi rundt i byen med invitationer til juleaften. Kommunens familieafdeling fik en stak, Familiecenteret fik en bunke, og ellers besøgte vi de familier, som tidligere har holdt juleaften her. Flere i byen har ønsket at hjælpe med det praktiske til juleaften, og det er jo også dejligt med ekstra hænder. Nu venter vi på tilmeldinger! Kokken kommer også i år og laver julemaden. Vi har købt ind, så vi også i år kan få både flæskesteg, and og medister. Vi håber ikke, vi sprænger budgettet for 2018!

Budgettet for 2019 er blevet behandlet i bestyrelsen. Desværre fik vi ikke alt, hvad vi havde ønsket. Det er jo heller ikke vores eget hus, alligevel vil vi gerne, at her skal være fint. Vi havde bl.a. ønsket flere trægulve på hotelværelserne, fordi efterspørgslen er der, tror vi. Ligeledes havde vi (jeg) ønsket trægulve på vores kontorer. Måske er jeg bare lidt emsig med hygiejnen? Jeg ved jo, hvad der ligger i sådan et tæppe.. Det kunne være nemt at tænke, at vi skal jo alligevel ikke være her for altid, så det kan være lige meget. Sådan tænker vi ikke. Vi vil gerne give den fuld gas og bevare entusiasmen i den tid, vi har tilbage her. Vi får besøg af bestyrelsen til sommer i forbindelse med 50 års jubilæet, så kan de besøge hinanden på værelserne og se, hvad de foretrækker. Det må være svært at sidde i DK og være en del af en beslutning om noget, man ikke har set.

Vi nåede desværre ikke at bruge de penge, der var afsat i 2018 til vores kundetoiletter og fyret. Vi har rykket og rykket for håndværkere og tilbud. Vi er et sted, hvor der er mangel på håndværkere i forhold til de opgaver, der er i byen, og hvor der er lang skaffetid på forskellige dele. Det er vilkår, vi må leve med. Men det er ikke altid nemt at have tålmodighed til den venten. Men tæppefliserne er lagt, og det er blevet fint. Det glæder vi os over! Og så har vi fået et nyt toilet i lejligheden. Lige siden vi kom, har et nyt toilet været på ønskesedlen, men vi har lagt energien i det øvrige hus. Men nu er toilettet installeret!

Der var én og nu to vindmøller bag dumpen. 

Der bliver leget på Spejdersøen. En snescooter med anhænger samt 4 på snowboard.


I weekenden omkring 1. søndag i advent, havde vi fri. Preben var med Lions Club til julemarked i hallen hele lørdag. Der blev solgt balloner i lange baner, og der var boder med tøj mm. fra byens forretninger. Jytte fra Teleøen havde også en lille stand, hvor der var et fint skilt: Hent flamme fra Fredslyset på Sømandshjemmet. Hun solgte lys og hjemmelavede håndledsvarmere til fordel for Skt. Georgs Gildet. Preben havde travlt og var først hjemme kl. 4 om natten. Om aftenen var der Bingo, og derefter sponsorerede Sømandshjemmet smørrebrød til løverne, som evaluerede arrangementet hos én af de andre løver.


Der var over 500 til julebingo i hallen. 



Jeg havde en stille lørdag, hvor jeg var på besøg hos de forskellige julemarkeder: På Museet, i hallen, i forsamlingshuset og i Taseralik. Til sidstnævnte kom jeg for sent. Boderne var ved at blive pillet ned. Det er hyggeligt at komme rundt og tjekke markederne ud. Det er de samme mennesker, der bakker op, og dem møder man så på skift rundt i byen. I år er byens hovedgade blevet udsmykket med pynt i gadebelysningen. De forretningsdrivende har sponsoreret belysningen, som består af både stjerner og juletræer.


Pynt i lysmasterne.

Juletræet blev tændt 1. søndag i advent. De tidligere år er julemanden kommet ned ad en line fra borgmesterens kontor. Men ikke i år. Han kom med en fin udsmykket brandbil. Med kranen blev han hejst op til juletræets top for at tænde stjernen med et lyssværd, og herefter dryssede han stjernestøv udover træet. Der var korsang, tale ved borgmesteren og slikposer til børnene. Og bagefter blev der serveret æbleskiver og varm chokolade på Sømandshjemmet!


Julemanden på brandbilen.

Lige nu holder vi øje med trawlerne. Hvornår er de i havn for sidste gang inden jul? Vi skal sørge for, at fiskerne og søfolk får deres julegaver, for nu er gaverne kommet, efter vi har efterlyst dem i to uger. Pludselig var de her, og vi kunne indstille eftersøgningen. Nogle søfolk ringer selv og fortæller, at nu sejler de i morgen og kommer ikke i havn før efter jul. For søfolkene gør det en forskel med julegaverne, det er virkelig noget, der betyder meget for dem. Så for os er det en glæde, at vi kan overlevere dem gaverne sammen med lidt småkager og julesangbøger på grønlandsk, engelsk eller dansk.  

Vi har bagt mange kager, men de sønderjyske fedtkager findes kun i butikken.

Vi har lige haft en praktikant fra 8. klasse. Hun hjalp med at pakke gaverne til søfolkene ind. Ellers har hun været med rundt i huset i de forskellige funktioner: Cafeteriet, køkkenet, med praktisk-vagten på havnen efter varer og på indkøb. Hun har hjulpet med rengøring og fik også sat en skabslåge op. Det at arbejde på et Sømandshjem indeholder mange funktioner, og det fik hun set.

Det var vist lidt af det, vi oplever. Vi keder os ikke😊.

I dag står solen op kl. 11:14 og går ned igen kl. 13:40. -14 grader pt.
Fortsat rigtig god adventstid til jer alle. Vi tænker på jer.

Mange kærlige hilsener fra Preben og Jytte.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar