onsdag den 9. august 2017

Siumutter, ”Nordspråk”, dødsfald i familien, besøg, ”Det blå hus”..




Kære venner.

Vi skrev i sidste blog, at juli havde været en stille måned. Vi vidste godt, at måneden ville ende travl. Og der var meget travlt…
Siumutpartiet holdt deres sommerlandsmøde her i Sisimiut. Der skulle bl.a. vælges formand. Vi har selvfølgelig tavshedspligt i forhold til, hvem der bor her på Sømandshjemmet. Blot vil vi sige: Her var fuldt hus. Der blev holdt daglige partimøder i hallen, og vi bragte aftensmad i termokasser tre aftener til hallen. Vi trådte hver aften ind ad en bagdør i hallen, og én aften var de i gang med at læse stemmer op. Det foregik offentligt. Ingen var i tvivl om, hvem der fik flest stemmer. Navnet blev nævnt langt de fleste gange. Når møderne i hallen var færdige, blev der holdt afterparty på Sømandshjemmet. Borde blev smækket sammen, og der blev sunget socialistiske sange, som når Socialdemokratiet i DK synger ”Når jeg ser et rødt flag smælde”. Vi fik solgt noget kaffe og kage!
Et kig fra udsigten (byens udkigspunkt), en dejlig sommeraften.
Siumutterne kom fra hele Grønland, så flere blev hængende i byen til lørdag og søndag, selvom formandsvalget blev afgjort torsdag. De havde meddelt, at der nok kom 6-7 stykker til frokost her om lørdagen. De kunne have ganget med 10, der kom 70!! Der er ikke meget, der kan slå kokken ud, men her var han dog ved at tabe mund og mæle. Heldigvis var der frokostbuffet, og ingen ved, hvad buffeten skal bestå af. Så da den primære buffet var ved at slippe op, måtte kokken i gang med at varme rester op fra ugens løb. Heldigvis var der både mørbrad og kalvemedaljoner, som blev tryllet om til dejlige frokostretter.
Da vores private gæster kom med flyet 12.35, måtte kokken melde alt udsolgt. Men ikke alt. Der var masser af smørrebrød!
I samme periode, som Siumutterne skulle bespises herfra Sømandshjemmet, havde Sisimiut besøg af ”Nordspråk”, som er en nordisk sammenslutning til fremme for nordiske sprog. Der var repræsentanter fra DK, Norge, Sverige, Finland og Island. Kursisterne boede på kollegier rundt i byen, og de holdt deres kurser på Teknisk Skole. Holdet, som bestod af 60-65 spiste morgenmad og aftensmad her. Vi fik omdannet konferencelokalet til spisestue. Arrangørerne havde ønsket en tre-retters gourmet-menu 5 aftener. Vi knoklede for at gøre alle glade. Der var meget mad, der skulle arrangeres og serveres. Heldigvis var Laura og Maria her stadigvæk. De blev de gennemgående serveringspiger hver aften og kokkens højre hånd. De gjorde det rigtig godt. Volontørerne passede primært vores cafeteria. Vi havde ekstra folk i køkkenet og cafeteriet i den periode, kursisterne var i byen.
Forretten en af aftenerne, til Nordspråks folkene er linet op.

Der var meget arbejde forbundet med arrangementet. Vi fragtede kaffe, formiddagsmad, frokost, eftermiddagsmad og mere kaffe til teknisk skole. Og vi skulle så retur senere og hente kasser og tomme kander og gøre rent efter kursisterne. Der skulle dækkes fine borde i konferencelokalet og hver aften ryddes op og vaskes gulve. Vi havde været forudseende og bestilt ekstra tallerkener og bestik gennem Arctic Import. Men vi havde ikke tænkt på, at der skulle dækkes med to sæt bestik til hver.. Så midt i en frokost, måtte vi til Pisattat og købe mere bestik. Vi havde heller ikke glas nok, så i cafeteriet supplerede vi med éngangskrus.
Der var megen opvask. Vores egne gæster tilbød at hjælpe til. Vi havde ellers lige ansat en opvasker. Men efter 6 dages ansættelse sagde hun op, da hun havde fået flere timer på Alderdomshjemmet. Det blev rekorden i korteste ansættelse.. Vi skyndte os at ansætte en ny, men allerede 3. aften meldte hun afbud, selvom vi sagde, at opvaskemængden pt. var udover det sædvanlige. Der er megen opvask efter 65 menneskers 3 retters menu udover vores sædvanlige mængder af opvask. Nu er de rejst! Det har glædeligvis medvirket til et flot økonomisk resultat i juli måned.
Efter 5 aftener med servering af 3 retters menu, slapper vi af med pandekager, blåbær is og friske jordbær og kirsebær fra Danmark, som Birthe og Arnt havde med.

Laura og Maria rejste hjem d. 31. juli. Vi er meget taknemlige for alt det sommersjov, de har lavet for byens børn. Det har været rigtig godt. Vi er også taknemlige for den hjælp, de ydede til Sømandshjemmet i øvrigt. Det var i perioder en travl tid, de var her, så de hjalp både til på værelser, i vaskehus, i cafeteriet og i opvask. TAK søde piger.
Den sidste dag med sommersjov, blev der spist æbleskiver, og de blev allesammen spist!

Flødebollemaskinen var en af aktiviteterne til sommersjov.

Simon rejste samme dag. Han holder ferie i DK og kommer tilbage som souschef d. 22. august. Det glæder vi os så meget til. Vi forventer, at det på alle måder bliver godt at få en souschef med fokus på diakoni og mission. Vi overtog ”Det blå hus”, som Simon skal bo i i tirsdags. Det er et fint hus med en skøn udsigt. Vi har købt nogle møbler til huset, så det ikke er helt tomt, når Simon kommer tilbage.
Så fik vi ENDELIG tid til at sejle en aftentur med Aviaja til Assaqutaq sammen med Birthe og Arnt. Vejret har været helt fantastisk i de sidste tre uger. Vi nyder alle de lyse timer og den varme, som solen velsigner os med. Her er grønt og smukt. Myg og gnotter har vi også haft, men de er vist ved at være væk nu. Vi har haft en rigtig hyggelig uge med min kollega fra Skejby og hendes mand. Det er dejligt at have gæster, og vi viser stolt vores sted, vores by og natur frem.
På aften fisketur. Arnt fangede en del torsk, ca. 8. De blev alle sat ud igen. Vi håbede  på, at en ørred ville bide på, men nej.

En aften, hvor vi gik en tur, blev vi stoppet af en haveejer og hans hustru. Manden hilste og spurgte, om vi havde forstand på planter. Birthe og Arnt er forholdsvis kloge på både planter og blomster. Så vi gik op til manden, og han viste stolt sine planter frem. Nogle af planterne havde han fået af sin far. Nogle havde han selv sat i jorden. Manden gik meget op i haven, og han havde lavet fine stensætninger. Vi roste hans værk, men vi måtte også fortælle ham, at noget var ukrudt, og at det nok ville være en god ide at fjerne det, så ukrudtet ikke ville sprede sig. Vi takkede for fremvisningen og vil følge hans have fremover.
På have vandring i Sisimiut. Hvem skulle have troet det.

Det er et sjældent syn, med så mange blomster og planter her i Sisimiut.
Her tager vi afsked med Birthe og Arnt. De tager med kystbåden nordpå.

I løbet af den sidste måned har vi mistet 3 familiemedlemmer. Jyttes onkel Martin døde i slutningen af juni, og Prebens farbror Nils og tante Inge Mie døde med få dages mellemrum i sidste uge. Vi tænker meget på vores kusiner og fætter, som har mistet jeres forældre. Vi ville gerne have deltaget i begravelserne. Vi tænker på jer.
I dag har vi også særligt haft tankerne i Aarhus, hvor lille Asta er blevet døbt. Det føles forkert ikke at være med. Vi er glade for, at vi var hjemme, da Asta blev født. Vi ville gerne have været med i kirken og til festen i dag. Dejligt lige at hilse på jer på videohilsen. Glæder os til at se jer alle igen.
Storesøster Tilde gider ikke al den ståhej.

Så får vi snart nye volontører. De kommer alle næste lørdag. Louise og Jens tager til DK d. 16, så der bliver lige tre dages overlap. Heldigvis har vi Regin, som er gammel i gårde. Han får nok at gøre med alle de piger.
Vi glæder os til samarbejdet med vores nye volontører. Vi håber, de bliver modtaget godt af vores stamgæster, af byen og af vores øvrige medarbejdere.
Hyggeaften hos Kristina og Jan og guttermænderne. Vi bliver forkælet med de lækreste anretninger.
Besøg af 2 krydstogtskibe på samme tid. I forgrunden ses en sejlbåd som er sejlet fra Europa til Grønland.


I må have det godt. Tak for varme hilsener og mails.
Vi tænker på jer.
Kærlig hilsen Preben og Jytte.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar